Simontornya kis tüköre

 Tóthné Unghy Ilona: Simontornya kis tüköre

(Simontornya története – képekkel, forrásokkal – röviden)

 

 

Simontornya rendkívül gazdag történelmi múlttal rendelkező kisváros. Bár már gyermekkoromban is találkoztam nevével, várával postai bélyegeken –sőt féltve őrzött kincsem volt egy jó darabig-, ténylegesen 1977-ben történt átutazásom alkalmával csapott meg és kerített hatalmába a település történelmi levegője. Akkor meg is fogalmaztam, hogy „de szeretnék itt élni”, s csupán két évet kellett várnom a megvalósulásra.

 

Első dolgaim közé tartozott, hogy megszerezzem kedves szomszédomtól, Mohari Imréné Török Margit nénitől dr. Kiss István Simontornya krónikája című (eredeti 1938-ban kiadott) könyvét. Azóta –bár csak hasonmás kiadásban-, de állandó olvasmányom a mű. Simontornya történetének bármely szeletéhez nyúlok, csak dr. Kiss István könyvén keresztül vezethet utam. Olyan alapmű, amit minden simontornyainak ismernie kellene, de adathalmazai miatt annyira nehéz mű is, hogy kevesen érnek a végére.

Ez ösztönzött arra, hogy Simontornya történetét röviden, olvasmányosan képekkel-forrásokkal feldolgozzam. Nem dr. Kiss István könyve helyett ajánlom e rövid összefoglaló tanulmányt, hanem előtte kedvcsinálónak. Pedagógiai tapasztalatom szerint, ha biztos a váz (a vázlat) ismerete, könnyebb a hozzákapcsolódó részletező adatok befogadása.

 

Még az is motivált, hogy gimnáziumunk érettségi tételsorában szerepel Simontornya története. A tétel könnyebb megtanulását is célozza írásom. Így különösen nagy szeretettel ajánlom a könyvet diákoknak, de azoknak a felnőtteknek is, akik most ismerkednek városunk történelmi múltjával.

 

A tanulmányt dr. Kiss István krónikája és saját kutatásaim alapján állítottam össze. Néhány esetben meg kellett kérdőjeleznem nagy krónikaírónk kutatási eredményét. Ezt nem a tiszteletlenség diktálta, hanem a források más olvasata, ill. egy-egy új forrás megtalálása.

 

E tanulmánnyal szeretném minden simontornyai polgár figyelmét felhívni a Helytörténet Háza idevonatkozó kiállításaira, ahol a tárgyakon keresztül ismerkedhetnek meg a település múltjának egy-egy területével.

 

Az A/5 nagyságú 74 oldalas 122 képet tartalmazó kiadvány 600.- Ft-ért megvásárolható  a Helytörténet Házában.

Simontornya kis tüköre – 2 fejezet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.