Képek – A simontornyai református elemi népiskola története

Kocsis Sándor, az új tanító úr fiatalabb korában, talán 1904-06-os évek környékén, amikor még mindenki elismerően, dicsérő szavakkal mondott véleményt pedagógiai munkájáról. A tanítványok ünneplő ruhában felöltözve álltak-ültek a kamera elé. A mellette ülő lelkész minden bizonnyal Id. Nagy Lajos tiszteletes úr lehetett.

Az iskola szegényesnek, ápolatlannak, a környezete gondozatlannak tűik. A képen Kocsis Sándor tanító úr látható tanítványai körében. Ruházatuk nem a gazdagság, a jólét bizonyítékai. A felvétel esetlegességéről azonban az öregedő kántortanító mentalitása is leolvasható.

Joó András lelkész, aki szükség esetén tanított is. A fénykép az 1912/13-as tanévben készült. Rendezettebbnek tűnik a környék is, az iskola épülete is és a lefényképezett tanulóifjúság is. Talán erre a felvételre tudatosan készültek, továbbá Joó Andrásról a fennmaradt iratok alapján csak elismerően lehet nyilatkozni.

Bózsa Sándor lelkész úr, aki kényszerűségből éveken át tanította a gyermekeket. A fénykép az 1916-1918 közötti időszakban készülhetett.

A református elemi népiskola diákjai Pereczes Terézia tanítónővel

A református elemi népiskola diákjai az 1928/29-es tanévben Pereczes Terézia tanítónővel

A képen az 1935/36-os tanév református tanulói és tanítói: Pereczes Terézia és Kelecsényi József látható

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.