Dr. Kiss István élete és munkássága

Tóthné Unghy Ilona: A krónikaíró dr. Kiss István élete és munkássága

 

Megjelent dr. Kiss István halálának 50. évfordulóján

 

Azt gondolom, hogy nincs Simontornyának olyan polgára, aki ne ismerné dr. Kiss István Simontornya krónikája című művét. Sok családban még az eredeti 1938-as könyvet őrzik, még több helyen a későbbi hasonmás kiadást.

Simontornyára költözésem után, s kedves szomszédaim révén hamar hozzájutottam én is a könyvhöz. Amikor elolvastam a település krónikáját, méginkább vonzott a város története. Éveken keresztül lapozgattam a könyvet, próbáltam beazonosítani helyeket, épületeket. Mindig tudtam, hogy könyve alapmű, hogy nélküle nem lehet hozzáfogni semmilyen komolyabb helytörténeti kutatáshoz, mégis kutatás közben jöttem rá igazán, hogy milyen hatalmas munkát végzett krónikaírónk. Ezt csak “szerelemmel” lehet csinálni, egy életen át tartó, soha el nem múló “szerelemmel” és megszállottsággal. Így dolgozott dr. Kiss István. Simontornya város múltjának minden mozzanatával foglalkozott. Olyan kútforrást adott nekünk, amivel kevés település dicsekedhet. Ez a megemlékezés az utókor köszönete és tisztelete az ötven éve elhunyt krónikaíró emléke előtt.

Simontornya városa elismeréssel adózott dr. Kiss István munkásságának: 1998-ban megkapta a Simontornya díszpolgára posztumusz címet, s nevét viseli az az utca, ahol idős korában lakott.

Halálának 50. évfordulóján Simontornya Város Önkormányzata nevében a Simontornya Múltjáért Alapítvány emléktáblával és ezzel a helytörténeti tanulmánnyal tisztelgett helytörténésze előtt, mely levéltári kutatások, korabeli sajtótermékek, fényképek és visszaemlékezések alapján készült.

Az 50 oldalas 48 képet tartalmazó tanulmány 500.- Ft-ét megvásárolható a Helytörténet Házában.

 

Ismertető  letölthető innen

Képek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.