A simontornyai református elemi népiskola története

Tóthné Unghy Ilona: A simontornyai református elemi népiskola története

 

Amikor 1997-ben befejeztem a simontornyai katolikus elemi népiskola történetét, terveim között szerepelt a református elemi népiskola történetének feldolgozása is. Még akkor nyáron sikerült a lelkészi lak padlásán – Rácz József lelkész úr közreműködésével- megtalálnom az elveszettnek hitt református irattárat. Ez először hihetetlennek tűnt, hiszen a Protocollum elejére In memoriam! címmel hivatalosan bejegyzésre került, hogy a háború alatt az egész irattár megsemmisült.  „… Mivel gyülekezetünk írásai, jegyzőkönyvei, melyek egyházunk múltjáról sok-sok történelmi adatot őriztek feljegyezve az 1945 évben községünkben duló harcok következtében elvesztek, – azért jegyzek fel egy némely adatot, hogy az utókor ne maradjon  bizonyság nélkül…” 1 Ez a hatalmas mennyiségű  forrásanyag (tisztítás, ill. vasalás után) képezte tanulmányom legjelentősebb alapanyagát, de természetesen a Tolna Megyei Önkormányzat Levéltára  által őrzött dokumentumok is nélkülözhetetlenek voltak munkám megírásában.

 

Az iskolával kapcsolatos iratok fénymásolt példányaiból a helyi iskolatörténeti kiállítás számára forrásgyűjteményt készítettem, melynek terjedelme kb. 800-1000 lap (a levéltári anyaggal együtt), s csak a múzeumban tanulmányozható. A források esetében most is ragaszkodtam az eredeti helyesíráshoz, s mellékletként olyan dokumentumokat, ill. összegyűjtött adatokat szeretnék nyilvánosságra hozni, amelyek hozzájárulnak a református elemi népiskola történetének mind teljesebb megismeréséhez.

 

A könyv feldolgozza a simontornyai református elemi népiskola teljes történetét levéltári kutatások, korabeli sajtótermékek, fényképek és visszaemlékezések alapján. Főbb témái a következők:

  • A református iskolaügy kezdetei a török uralom alatt
  • Az első ismert református tanítók
  • Amikor a tanügy már politikum
  • A simontornyai katolikusok és reformátusok ellentéte
  • A reformkor iskolaügye
  • A református tanügy megújulása
  • Új népiskolai tanterv, Kocsis Sándor tanító ügye
  • Iskolaszéki és presbitériumi jegyzőkönyvek
  • Az utolsó református kántortanító, Jónás Dániel

 

A könyv id. dr. Hegedűs Loránt református püspök ajánlásával jelent meg, s Tolna megyei honismereti pályázaton 2. helyezést ért el. Kiadatását támogatta a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma.

 

Az A/5 nagyságú 171 oldalas 37 képet tartalmazó kiadvány 1000.- Ft-ért megvásárolható a Helytörténet Házában.

1 Református irattár – Protocollum, melyet Varga Kálmán lelkész nyitott meg a II. világháború után

V. fejezet letölthető innen

Képek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.