A Pillich család története

Kiss Margit – Ódor János Gábor – Tóthné Unghy Ilona: Neves gyógyszerészek Simontornyán – a Pillich család története

 

1898 és 1948 között egy család, nevezetesen idősebb majd ifjabb Pillich Ferenc birtokolta Simontornya patikáját. Bár szakmájuknál fogva mindketten megbecsült tagjai voltak koruk társadalmának, nevüket mégsem csupán elismert gyógyszerészi pályafutásuk miatt érdemes megjegyezni.

 

Idősebb Pillich Ferenc 16 éves korában honvédhadnagyként végigharcolta az 1848/49-es szabadságharcot. Nem kisebb emberekkel állt személyes kapcsolatban, mint az első független magyar kormány két miniszterével, Deák Ferenccel és Széchenyi Istvánnal, akiknek a történelmi emlékezet a „Haza Bölcse” és a „Legnagyobb Magyar” jelzőket adta.

 

Fia, ifjabb Pillich Ferenc érdeklődése korán a természettudományok felé fordult, s főleg a helyi flórával és faunával foglalkozott. Több mint 30 tanulmánya jelent meg különböző szakfolyóiratokban. Főműve „Aus der Arthropodenwelt Simontornya’s – Simontornya rovarvilágáról” című könyv, melyben leírta a környék általa összegyűjtött, feldolgozott növény- és rovarvilágát. Így írt róla és fiáról, legifjabb Pillich (Pozsonyi) Ferencről a Tolna megyei kalauz: „Simontornya környéke növény- és rovarvilágának jeles helybéli kutatói voltak. Idős Pillich Ferenc és fia, ifjú Pillich Ferenc 1920-34 között 753 virágos növényt és harasztot gyűjtött össze, és 1176-ra emelték a megye területén talált edényes növények számát. Idős Pillich Ferenc egyik munkájában Simontornya környékéről 4005 ízeltlábú rovarfajt ismertet.” [1]

 

A tanulmány feldolgozza a család teljes történetét levéltári kutatások, korabeli sajtótermékek, fényképek és visszaemlékezések alapján.

 

Az A/5 nagyságú 353 oldalas 288 képet tartalmazó kiadvány 1500.- Ft-ért megvásárolható  a Helytörténet Házában.

 

 

[1] Dr. Pataky József: Tolna megyei kalauz – Bp. 1967, 108.

Pillich család története – 5. fejezet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.