1956 Simontornyán

Tóthné Unghy Ilona: 1956 Simontornya lakói és a Simontornyai Bőrgyár életében

 

Készült a 1956-os Emlékbizottság „Mansfeld Péter” pályázatára a forradalom 60. évfordulója alkalmából

 

 

 

Többen rákérdeztek, miért is foglalkozom az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeivel. Azon túl, hogy minden érdekel, ami Simontornyán történt, családi indíttatásom is erre késztetett.

  • Emlékszem gyermekkoromból (Nógrád megyében laktunk), hogy édesapám és édesanyám egy időben minden vasárnap elment motorral a Mátrába kirándulni. Legalább is nekünk, gyermekeknek mindig ezt mondták, s nagyon szép, csillogó pirites köveket hoztak ajándékba. Egyszer csak elmaradtak a kirándulások. Már felnőtt voltam, amikor megtudtam az okát: a recski fogolytábort keresték. Nem hitték el, hogy megszűntették, s nem nyugodtak, míg meg nem bizonyosodtak róla.
  • Apai ágon az egyik unokatestvérem – egy pesti, kőbányai tizenéves srác – a forradalom után börtönbe került. Köztörvényes bűnözővé minősítették, de apám azt soha nem hitte el.
  • Anyai ágon az egyik nagynéném a háború alatt az orosz katonák áldozatává vált. Megerőszakolták, 15 éves volt. Majdnem belehalt. Az életét meg tudták menteni, de soha nem lehetett gyermeke. Az 1956-os forradalom bukása után ő is megtapasztalta az ÁVH kegyetlenkedését, de a bizonyítékok hiánya és következetes tagadása miatt végül elengedték.
  • Simontornyán (1979-től élek itt) az évtizedek folyamán megismerkedtem olyan emberekkel is, akik szerepet vállaltak az 1956-os történelmi eseményekben. Kiss Margit, aki hasonlóan elkötelezett a helytörténet iránt, s nem egy tanulmány elkészítésénél szerzőtárs is volt, sokat mesélt erről az időszakról. Tagja volt a munkástanácsnak, így teljesen közelről ismerte a korabeli helyzetet.
  • Egy rendszerváltozás előtti emlékem, amikor is egy szülő felkereste az iskolám igazgatóját azzal, hogy másképpen tanítom 1956-ot, s egy másik szülő, aki mosolyogva közölte velem, hogy végre egy tanár, aki másképpen tanítja 1956-ot.
  • Aztán megismerkedtem Kalános Lajos operatőrrel, aki mindkét diktatúrát megélte, és lélekig ható módon el is tudta mesélni azt.
  • Id. Beck Tiborral való beszélgetésem, majd az 50. évfordulóra szervezett hajdani bőrgyári munkástanácstagok találkozója, a beszélgetésük rögzítése és újrahallgatása már érlelte bennem azt a gondolatot, hogy le kell írni a korról szóló ismereteimet
  • Végül a Mansfeld Péter pályázat jelentett akkora ösztönzést, hogy az évek során összeszedett anyagot összefogjam, rendszerezzem és leírjam.

 

Bízom abban, hogy a kiadvány címének megfelelően, sikerül bemutatnom, hogy mit jelentett az 1956-os forradalom és szabadságharc Simontornya lakói és a Simontornyai Bőrgyár életében.

 

Az A/5 nagyságú 189 oldalas 350 képet tartalmazó kiadvány 1.500.- Ft-ért megvásárolható a Helytörténet Házában.

1956 Simontornyán – egy fejezet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.